09 jun Zomers Stampotje
Zomers stampotje van kruimige aardappel, postelein, kippendij of gehaktbal
Filmfestival
Van 2 tot 6 juni vierde het IFFR het resterende deel van haar 50-jarige jubileum. Stukken minder uitbundig dan gehoopt. Filmfestival in de stad betekende altijd veel beweging en opwinding. Grote groepen filmgekken marcheerden heen en weer tussen de diverse bioscooplocaties, lange rijen kaartjeskopers stonden destijds op de Kruiskade voor Corso te blauwbekken en de horeca zat elke avond stampvol met hongerige cinefielen. En al die geweldige feesten. Elke avond! Met als mooiste stek van allemaal toch Hotel Centraal waar je tot diep in de nacht kon hangen en drinken in een sjieke fauteil. En werd bediend door keurig gekleed personeel die de uitbundigheid van het festival ook wel kon waarderen.
Pieter Vandermeer verzorgde jarenlang de portretfotografie op het festival met zijn foto-team waar ik gelukkigerwijs ook in zat. Wat een weken waren dat! Keihard werken, keihard feesten. Heel veel mensen ontmoeten. Pieter had zijn fotostudio in het Hilton Hotel en fotografeerde alle groten van die tijd. Zelf dwaalde ik nog een uur lang door Rotterdam met een jong Brits meisje op zoek naar een geschikte locatie voor een portretje. Ze was met rugzakje op zo van de boot uit Hoek van Holland gerold en vertelde vol vuur dat ze heel graag actrice zou willen worden. En reken maar dat Kate Winslet woord heeft gehouden!
Het was nog in de tijd van de analoge fotografie. Dus alles werd nog op film vastgelegd. Deze moesten in een razend tempo worden ontwikkeld en vervolgens weer worden afgedrukt. Wat stonk het na 10 dagen in de kleedkamers van het Oude Luxor naar ontwikkelaar, fixeer en verschraald bier. Daar was de volledig lichtdicht gemaakte doka bijna 24 uur per dag in bedrijf.
Pieter Vandermeer
Afgelopen weekend zouden de Piet en ik in het kader van het 50-jarig IFFR nog één keer de legendarische portretsessies van weleer uit de kast halen. Iedereen was welkom in De Doelen voor een staatsieportret van de oude meester. Helaas gooide Covid ook hier roet in het eten. Want geloof me dat deze baas op leeftijd nog steeds héél goed uit z’n ogen kijkt en nog hele mooie dingen maakt. Dus ik vroeg deze fiere Fries om een gerechtje voor de Nieuwsbrief, want ook in de keuken een man met smaak.
Pieter is een trouwe lezer van het wekelijks vegetarisch bulletin en heeft me wel eens de map laten zien waarin hij alle prints met receptuur trouw bewaard. Groot was mijn verbazing dan ook toen het gerechtje binnenkwam per mail. Zomers stampotje van aardappel en postelein met kippendij…
‘Lieve Piet, zo vroeg ik hem, is je ooit wel eens iets opgevallen aan de receptuur? Dat er geen vlees of vis inzit?’ Pieter antwoordde vervolgens dat de lezertjes volgens hem soms ook wel eens een gehaktballetje ergens op aten.
Wat kon ik zeggen. Ik hou van deze man. Al meer dan 30 jaar.
Daarom voor deze ene keer een receptje met kip. Blijde Kip volgens Vandermeer, dat wel. En ook een gerechtje waar je niet al tè lang voor in de keuken hoeft te staan.
En voor degenen die toch liever dat gehaktballetje hebben maakte ik een zeer smakelijke vegetarische variant.
Lekkere Bal
Er zijn duizenden recepten voor ‘Magic Meatballs’ in vegetarische uitvoering. Allemaal zoeken ze naar de smaak, textuur, smeuiigheid en voldoening die een goede gehaktbal geeft. Ze moeten vooral niet uit elkaar vallen. Of papperig en slap zijn. Of naar karton smaken. Dus gebruik je veel van de juiste kruiden en specerijen om de rijke umami-smaak te evenaren. Denk aan tijm, oregano, rozemarijn en peterselie. Ook knoflook en ui. Sojasaus, vegan Worcestershire saus, gerookt paprikapoeder of tamari helpen.
Daarnaast natuurlijk ingrediënten die voor wat bite en elasticiteit zorgen. Zwarte bonen, linzen, quinoa of bijvoorbeeld bruine rijst. En voor extra smaak paddenstoelen, noten of edelgist. En dan wat panko of paneermeel en een eitje voor de noodzakelijke binding. Ook zonder eitje lukt het en heb je een volledig vegan bal. Alles even pureren en ballen draaien. Even in de koeling. Dan mooi bruin bakken en serveren met dat stampotje van zomerpostelein!
Hou je haaks! Maak mooie buitendagen en kook met veel liefde voor elkaar!
De receptuur is goed voor een stevig bordje voor 4 personen.
De prachtige foto van het gerecht is van de Piet.
Zomers stampotje van kruimige aardappel en postelein
1 kilo Eigenheimer of Bintjes, geschild
400 gram postelein, alleen de blaadjes
200 ml melk of room
1 klontje boter
4 dikke knoflooktenen in de schil
1 snuf peper en zout naar smaak
• Zet de aardappels met koud water en zout op.
• Breng aan de kook en kook tot gaar.
• Voeg de knoflookteentjes op het laatste toe.
• Kook 4 minuten mee.
• Giet af en laat uitdampen.
• Was de posteleinblaadjes en draai droog.
• Zet de melk op en verwarm zacht.
• Haal het schilletje van de knoflook.
• Plet de knoflook met een mes tot pasta.
• Draai de aardappels door de zeef met de knoflook.
• Voeg warme melk en boter toe.
• Meng tot een smeuïge puree.
• Voeg postelein toe en breng op smaak met peper en zout.