pompoensoep Hokkaido

Soepje met Hokkaido

Angstaanjagend lekker soepje met Hokkaido voor Halloween!

 

De Winter van de Pompoenen

‘M’n vader ging weg bij m’n moeder. M’n moeder had geen geld. En ik zat een hele winter lang met de gebakken pompoenen. Ze kocht voor weinig geld een enorme partij van die oranje monsters die in onze kelder op ons lagen te wachten. En elke dag kwam er eentje naar boven en aten we wéér pompoenpuree’.

Zo verklaarde een collega uit Zinc ooit zijn diepe aversie tegen de pompoen en weigerde er tijdens het personeelseten zelfs maar van te proeven. Angstaanjagend hoe snel een oranje groente je terug kan brengen naar een periode waar je liever niet aan terug denkt. Angst aan jagen moet de pompoen ook tijdens het Halloween feest. Aanstaande zondag is het weer zo ver. Oorspronkelijk is dit feest afkomstig van de Kelten uit Groot-Britannië.

Op 31 oktober vierden deze rauwdouwers ‘Oudejaarsavond’ want in hun jaartelling begon op 1 november het Nieuwe Jaar alweer. Allerheiligenavond dus. ‘All Hallows Eve’ verbasterde al snel tot Halloween. Een angstaanjagend brouwsel van boze geesten, zonde, bedrog en doden van het afgelopen jaar die nog een keertje langs kwamen om je te laten schrikken. Voedsel werd geofferd, maskers werden uit de verkleedkist gehaald en doden werden alsnog geëerd. Een sober, spannend ritueel met reinigend effect.

Halverwege de 19e eeuw trokken wegens grote armoede in eigen land ontzettend veel Schotten en Ieren richting Amerika en namen dit heidense gebruik mee. Daar ontstond wat we nu kennen als hét symbool van Halloween, een uitgeholde pompoen met een lichtje erin. Eerst gebruikte men rapen en knollen, maar pompoenen waren veel makkelijker te transformeren tot een eng gezicht, dus al snel favoriet. En in deze oktobermaand in overvloed aanwezig.

De Tuin met de Pompoenen

Op de tuin hebben we ze nu ook in alle soorten en maten. Niet zoveel als we hadden gehoopt en ook niet zo groot vanwege een vreemd moestuinseizoen. Eerst te nat, even veel te warm en toen een lange periode waarin het weer te koud was om een volwassen oogst te krijgen.

Desalniettemin liggen er toch heel wat pompoenen mooi te zijn in de kas op hun bedje van stro. Wanneer je pompoenen onder de juiste omstandigheden opslaat kun je ze soms wel 6 maanden bewaren. Het aansnijden zal weliswaar wat moeilijker gaan omdat de schil behoorlijk hard is geworden, maar het vruchtvlees is nog bloemig en fris!

Niet voor niks was het een populair gewas in tijden zonder koelkast, Gorillas en grootgrutter in elk berkenbosje. De pompoen was makkelijk te kweken, kwam in grote getale van het land af, was enorm voedzaam en dus lang houdbaar. En je kan er natuurlijk véél meer mee maken dan alleen pompoenpuree!

De vele gezichten van de Pompoen

Van pompoenen kun je vrijwel alles gebruiken. Het begint al aan het begin van de bloei met de pompoen-bloemen. Deze kun je frituren in tempurabeslag of vullen. De pitten kun je roosteren en zouten of persen zodat je heerlijk nootachtige pompoenpitolie krijgt. De mogelijkheden met vruchtvlees van de pompoen zijn echt eindeloos. Pompoenbrood, Quiche, Muffin, Tarte Tatin, Compote of Confiture voor een zoete bereiding. Maar ook Tempura, Chutney, Tajine, Puree, Flan of Soep voor de meer hartige bereiding.

Deze week kookten we weer eens op de tuin omdat Chris Natuurlijk van Radio Rijnmond langskwam om de pompoenoogst te inspecteren en de afgetrainde omvang van Trouwe Tuinmaat de Bep. De keuken in de kas telt slecht 1 pitje, dus de keuze was snel gemaakt. Het ging een pompoensoepje worden. Maar wel exotisch en spannend aangekleed! Met zelfgemaakte bouillon waarin we het citroengras uit de kas gebruikten.

We namen de tijd door de pompoen-met goedgeboende schil!- heel langzaam te laten garen waardoor alle smaken zich mooi konden ontwikkelen. En maakten het af met gepoft pompoenzaad, kokosroom met gembersiroop, rode peper en verse koriander.

De aanwezige MoestuinMannen kregen een bordje en hadden even geen praatjes meer! Totdat Chris ze de microfoon onder hun neus hield.

Hou je haaks in de herfst, geniet van elkaar en kook met liefde!

Pompoensoep van de moestuin met gember-kokosroom en pompoenzaadjes

Maak de bouillon een dag van te voren om de smaak te verdiepen.

 

Bouillon

2 grote uien, met schil in kwarten
½ bolletje verse knoflook
3 stengels citroengras
1 stuk gember van 10 cm, ongeschild
1 stuk laos
2 laurierbladeren
6 pimentkorrels
¼ stuk knolselderij, schoongeboend, met schil, in stukken
1 winterwortel, geboend, met schil,in stukjes
3 liter koud water

• Zet een pan met het koude water op hoog vuur.
• Voeg alle ingrediënten toe en breng aan de kook.
• Draai dan het vuur laag en verhit 30 minuten.
• Haal pan van het vuur en laat afkoelen.
• Plaats in de koeling en laat een dag trekken.
• Zeef voor gebruik.

 

Pompoensoep

1 hokkaido pompoen, gewassen, ontpit en in kleine stukjes gesneden
8 teentjes knoflook, fijngesneden
4 uien, zonder schil in dunne ringen
1 flink stuk gember van 15 cm, geschild en in kleine stukjes gesneden
2 rode pepertjes
2 liter groentebouillon
¼ liter kokosroom, de andere helft gebruik je met de gembersiroop
2 theelepels gemalen koriander
2 theelepels gemalen komijn
2 theelepels garam masala
2 theelepels geelwortel
1 snuf peper en zout

• Verhit olie in een grote pan.
• Fruit ui, knoflook, peper, gember en specerijen 2 minuten zachtjes aan.
• Bak nu de blokjes pompoen mee voor ook 2 minuten.
• Draai het vuur héél laag en voeg 200 ml bouillon toe.
• Laat gedurende een uur heel zacht garen, schep regelmatig om.
• Voeg vervolgens de rest van de bouillon toe.
• Breng de soep nu aan de kook en kook de pompoen indien nog nodig gaar.
• Pureer de soep tot mooi glad.
• Voeg de kokosroom toe en breng op smaak met zout en peper.

Met ¼ liter kokosroom en wat lepels gembersiroop maak je een geweldige saus om in de soep te draaien bij het serveren. Rooster wat pompoenzaadjes in een koekenpan en gooi er ook op. Tevens een snufje rode peper, chilipeper en een beetje verse koriander voor het groen.

En je weet inmiddels: laat ook deze soep een dagje staan en de soep zal nog beter smaken!!