Saté van tofu

Saté van Tofu

Saté van tofu, pindasaus, zoet-zuur van rettich en witte rijst

 

Aboe

“We aten als kind verse tofu uit het handje, zo van de tofuboer die bijna dagelijks langs de huizen trok. Voor de smaak deed oma alleen wat sojasaus over de gladde tofu. Tijdens het ontbijt aten we het bij de rijstepap, bij het middageten aten we tofu bij de rijst en als er nog wat over was, aten we bij de avondrijst de rest op. Oma zei altijd: Daar krijg je een mooi huidje van.” Dit is een van de vele prachtige verhalen die Fenmei Hu schreef als eerbetoon aan haar Chinese oma in het onlangs verschenen en prachtig uitgegeven verhalen- en receptenboekje ‘Aboe’

Fenmei werd de eerste 9 jaar van haar leven opgevoed door haar grootouders in China terwijl haar eigen ouders zich in Nederland vestigden en daar hun restaurant opzetten. Haar moeders moeder beschikte over alle vaardigheden die een Chinees meisje op het platteland moest hebben: koken, schoonmaken, naaien, poetsen en groente inmaken. En dat kon ze als de beste! Zeker wanneer ik de verhalen lees die voorafgaan aan de receptuur. Elk gerecht, elk product krijgt een eigen verhaal uit de mond van Aboe. Daarnaast doet de aandacht waarmee ze het eten maakt je alleen al het water in de mond lopen. Onbekende cultuur, sfeerrijk en sprookjesachtig. Wat een jeugd met zo’n oma!

Tofumeisjes

Verderop schrijft Fenmei in haar boekje hoe goedkoop en gezond tofu is en dat weinigen zich zullen realiseren hoeveel werk het is om zélf tofu te maken. Het proces van sojaboon tot een blok tofu vergt een uitputtende hoeveelheid lichamelijke werk! Ze vergelijkt de Chinese tofumaker dan ook met de Nederlandse bakker: voor dag en dauw beginnen met zwaar fysieke arbeid zodat je elke dag weer verse tofu hebt. En ik heb het met eigen ogen mogen zien.

Met Chris Natuurlijk van Radio Rijnmond bezocht ik een lokaal, ambachtelijk tofufabriekje vlakbij het Eiland van Brienenoord. Hier wordt op een klein bedrijventerrein lokale tofu gemaakt op ambachtelijke wijze! De zusjes Choi namen het bedrijf over van hun vader die er ooit mee begon vanuit zijn eigen badkamer en hebben inmiddels een prachtig, kleinschalig bedrijf.

De sojabonen worden ter plekke gekookt, vermalen met water en vervolgens gezeefd. De soja melk die overblijft wordt gestremd met wat zout en geperst zodat de karakteristieke blokken tofu ontstaan. Veel handwerk. Voor het voetenwerk wordt het dragen van laarzen aanbevolen. Er komt nogal wat water vrij bij het proces van tofu maken zo merkte ik aan mijn doornatte, inmiddels soja-witte gympen. De Choi Kee tofu is romig, ruikt lekker fris, heeft een aangename bite en is ook smeuïg. En supervers omdat de zusjes de gemaakte tofu altijd nog dezelfde dag bezorgen bij hun afnemers.

Saté

Ter plekke in het kantoortje bakte ik tussen het kopieerapparaat en de telefoon in een sappige saté van de lokale tofu. Ik sneed de tofu in gelijke blokjes en marineerde dit de avond tevoren in sojasaus, gember, sjalot, een gekneusde stengel citroengras en wat fijngesneden knoflook. Zo konden de smaken de hele nacht in de tofu trekken. Maakte met pindakaas, zoete en zoute ketjap, een eetlepeltje gembersiroop en wat citroenrasp een heerlijke pindasaus. Wat extra pit erin met een fikse schep sambal en wat romiger met kokosmelk. Bolletje rijst erbij en wat verfrissend zoet-zuur van rettich om al die smaakexplosies in toom te houden.

Ik bakte ik de tofu-sateetjes af en serveerde beide zusjes een bordje. Er volgde een lange, spannende stilte. En toen knikten ze. Het was goed. En lekker. Pfffff.

Het boekje Aboe is verkrijgbaar in verhalenhuis Belvédère. Een betere aanleiding om naar de Kaap te wandelen is er bijna niet. De kersverse Choi Kee tofu is op werkdagen te koop aan de deur.

 

Saté van tofu

300 gram stevige tofu, uitgelekt
1 eetlepel sojasaus
2 knoflookteentjes, uit de knijper
1 sjalotje, zeer fijngesnipperd
1 theelepel gemberpoeder
1 stengel citroengras, gekneusd
2 eetlepels kokosmelk
1 eetlepel zonnebloemolie
8 sateprikkers

• Snij de tofu in gelijke blokjes.
• Meng de overige ingrediënten goed met elkaar.
• Doe de tofu en de marinade in een bak en vermeng goed.
• Deksel erop en voor een nachtje wegzetten in de koelkast.
• Week 8 houten satéprikkers in wat water de volgende dag.
• Rijg de blokjes aan de 8 satéprikkers.
• Verhit een pan met wat olie op halfhoog vuur vlak voor serveren.
• Bak af aan beide kanten tot knapperig en bruin.

 

Pindasaus

1 sjalotje, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 stuk verse gemberwortel, geraspt
1 scheut zonnebloemolie
6 eetlepels pindakaas
1 eetlepel ketjap asin
1 eetlepel ketjap manis
2 theelepels sambal manis
1 eetlepel gembersiroop
1 citroen, geraspt en sap
200 ml kokosmelk

• Verhit de olie in een steelpannetje.
• Fruit sjalot, knoflook en gemberrasp zachtjes tot glazig.
• Voeg kokosmelk en pindakaas toe.
• Meng goed en verwarm net onder kookpunt.
• Voeg nu resterende ingrediënten toe.
• Proef en voeg naar smaak wat zoet, zuur of zout toe.

 

Zoet-zuur van rettich

1 rettich, goed geboend, 15 cm
1,5 dl water
1 dl witte wijn
1 dl witte wijnazijn
50 gram suiker
1 snuf zout
1 laurierblad
1 steranijs

• Maak op de mandoline lange repen van de rettich.
• Wanneer u geen mandoline heeft, gewoon zo dun mogelijk snijden.
• Snij hier vervolgens dunne, gelijke lucifertjes van.
• Verwarm de rest van de ingrediënten in een pannetje.
• Breng aan de kook totdat de suiker is opgelost.
• Haal het kokende pannetje van het vuur, voeg rettich toe.
• Doe wat vershoudplastic over het pannetje.
• Laat zo lang mogelijk intrekken.
• Zeef vlak voor het serveren zodat het teveel aan zoet-zuur niet vlekt!

Serveer met alles wat u in huis hebt! Witte rijst, dungesneden bosuitjes, gefrituurde uitjes of cassavechips, alles is lekker!