Mapo Tofu

Mapo Tofu

Eiland van B

Onderweg naar het Eiland van B om daar een mooie wandeling te maken had Trouwe Tuinmaat de Bep er bijna weer eentje te pakken! Ternauwernood ontsnapte het kippetje aan de dodelijke tanden van de Bep. En dat noemt zich dan de Vegetarische Mascotte…

Op het enigszins groezelige bedrijventerreintje tussen het Eiland van Brienenoord en de Kuip lopen al meer dan 20 jaar hele generaties kippen rond. Ooit lieten Franse voetbalsupporters tijdens het Europees kampioenschap voetbal hier handenvol haantjes los voorafgaand aan een wedstrijd in de Kuip. Zat hier en daar ook wel een kippetje tussen want de pluimvee populatie groeide gestaag aan tot ver over de honderd! In al haar ijver en wijsheid heeft de gemeente Rotterdam gepoogd om de volledige bevolking te evacueren naar een opvangcentrum in het Oosten van het land. Dit snode plan is gelukkig niet geheel gelukt want nog steeds lopen er kippetjes parmantig te pikken.

Garagehouder Hamza, die vreesde de gezelligheid én het dagelijks verse eitje te moeten missen, besloot tot wat burgerlijke ongehoorzaamheid en schafte eigenhandig nieuwe kippen aan om het gezellige ‘koekelekoe’ niet te hoeven missen. En was voor even wereldberoemd in Nederland na zijn optreden in een landelijke talkshow om hierover te vertellen.

De Tofumeisjes

Iets verderop zit een bedrijfje waar men graag een sigaretje voor de deur rookt. In witte, lange jassen en glimmende laarzen tot ver boven de knie met een kuis haarnetje op het hoofd. Wanneer je iets verder naar binnen kijkt zie je grote hoeveelheden plastic kratten, metalen machines en altijd water op de vloer. Hier wordt lokale tofu gemaakt op ambachtelijke wijze!

De zusjes Choi namen het bedrijfje over van hun vader die er ooit mee begon vanuit zijn eigen badkamer. Tofu heeft een wat lastig imago hier in het Westen. Armzalig voedsel voor vegetariërs zonder al te veel smaak. In China echter kent men tofu al ruim duizend jaar als zeer voedzaam en is het een gewaardeerd product in de keuken. Samen met rijst en bladgroenten krijg je alle essentiële aminozuren binnen. Geen vlees of vis nodig. Wij kennen tofu voornamelijk als de wit geperste blokken van verhitte en gestremde sojamelk. Maar er is meer. Je hebt natuurlijk de zijden tofu die een hele zachte textuur heeft en vaak gezoet verwerkt wordt. Het doet je dan een beetje denken aan pannacotta. Of gedroogde tofuvellen. Deze ontstaan op de grote pannen kokende sojamelk, eigenlijk net zoals er een vel op je gekookte koemelk ontstaat. Brrrrr.

Je kunt de vellen vullen of draaien tot tofustengels die weer veel in stoofpotten worden gebruikt. En er is ook de gefermenteerde tofu die een romige en kazige smaak heeft. Je begrijpt dat veganisten er dol op zijn. Naturel tofu is uitermate geschikt om ‘smaken te absorberen’, iets wat we gaan toepassen in het lekker pittige gerechtje van deze week.

Mapo Tofu

Tofu van een pokdalig oud vrouwtje. Mapo Tofu is een van de populairste gerechten in Chengdu, de hoofdstad van de Chinese provincie Sichuan. In deze miljoenenstad ontstond eind negentiende eeuw dit gerechtje met stevig gepeperde en gesmoorde tofu. Een restaurant vlakbij de Brug van de Tienduizend Zegeningen serveerde tofu met veel Sichuan peper en gefermenteerde zwarte bonen wat enorm goed in de smaak viel bij de bezoekers. De kok van het restaurant was een oud vrouwtje met een gezicht getekend door pokkenlittekens. Daar heb je het al: Mapo Tofu. Om de enorme hoeveelheid Sichuan peper een beetje te temperen gaat er gember en wat zoete sojasaus in. Wat citroensap voor het frisse en de zwarte gefermenteerde bonen geven het gerechtje wat ‘bodem’ door hun zoute kruidige smaak die soms zelfs aan drop doet denken. Chilipeperpasta en gefermenteerde zwarte bonen kunt u in de Aziatische toko’s vinden.

Doe uzelf eens een cadeau en reis af naar de Kruiskade te Rotterdam. De Chinese supermarkten daar zijn een waar spektakel met al hun producten en doen qua uiterlijk niet onder voor het eerste beste casino.

Nu met de herfst op komst is dit een geweldig rechttoe rechtaan Chinees gerechtje om snel te maken en wat je een beetje doet opwarmen. Blijf goed proeven zodat het niet té pittig word. Serveer met rijst of noedels en een lekker groene bladgroente en je hebt een heerlijke oppepper erbij in je keukenrepertoire!

Hou je haaks in de herfst, lekker blijven koken en hou van mekaar.

 

Mapo Tofu

400 gram naturel, stevige tofu, in blokjes van 1,5 cm
4 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels Sichuanese chilipeperpasta of crispy chili in olie
1 eetlepel gefermenteerde zwarte boontjes, gekneust
1 eetlepel geraspte gember
3 knoflookteentjes, geperst
100 ml zelfgemaakte bouillon of water
2 eetlepels zoute sojasaus
2 eetlepels zoete sojasaus
½ citroen, geraspt en geperst
1 bosje lente-ui, alleen het groen in ‘ezelsoren’

• Laat de tofu even uitlekken in een zeef.
• Snij de tofu in gelijke blokjes van 1,5 centimeter.
• Verhit een wok of bakpan op hoog vuur.
• Voeg de zonnebloemolie toe en beweeg deze even goed door de pan.
• Draai het vuur lager en voeg Sichuan peperpasta of crispy chili in olie toe.
• Bak totdat je de chili gaat ruiken, let op je temperatuur!
• Voeg de gefermenteerde zwarte bonen toe en schep goed door de pan.
• Schep gember en knoflook er nu ook doorheen tot je ze ruikt.
• Let op je temperatuur!! Deze moet matig zijn.
• Voeg de zoete en zoute sojasaus en citroen toe en meng goed.
• Gooi de tofublokjes en de bouillon erbij.
• Wees voorzichtig met doorscheppen! De tofu moet heel blijven.
• Kook nu even door voor 3 minuten zodat de tofu de smaak goed ‘pakt’.
• Verhit langzaam door totdat de saus de gewenste dikte heeft.
• Proef en breng verder op smaak.
• Voeg de ezelsoren toe en vermeng.
• Serveer met noedels, rijst en bladgroenten.