hokkaido pompoen

Hokkaido Pompoen

Hokkaido pompoen gestoomd en gebakken

 

Wat een geweldig weer deze dagen! Nog een laatste keer zwemmen in de zee en veel op de tuin waar nog van alles uit de grond kan worden gehaald. Ook sommige pompoenen zijn al klaar om te worden geoogst. Ze zijn wat speels dit jaar want slingeren zich in de bonenstaken, spelen verstoppertje onder het bietenloof of kruisen zich krols met een courgette.

Pompoen bereiden zonder smaak-en vormverlies

We gaan de pompoen bereiden zonder smaak-en vormverlies, net als vorige keer met de rode biet in zoutkorst, alleen is deze methode iets minder omslachtig. We snijden de pompoen in mooie, gelijke stukken in de vorm van een halve maan. In de Herberg Kop van ‘t Land leerde ik om ze nog even na te schillen met een dunschiller zodat de randen iets minder scherp zijn wat er gewoon mooi uit ziet. Vervolgens stoom je de pompoenpunten bijna gaar. Mocht je geen stoompan hebben leg je de pompoen gewoon in een vergiet of zeef die je boven een pan met kokend water hangt. Deksel erop!!

Blijf goed voelen zodat de pompoen niet tè gaar gaat worden, je wil de vorm behouden. Laat de pompoen dan even uitdampen en bak in een neutrale olie vervolgens goudbruin en bestrooi met wat zout en peper.

Notige smaak in pompoen, boekweit en pompoenpitolie

De smaak van pompoen is over het algemeen wat zoet en notig. Zeker de stevige hokkaido pompoen die ik voor dit gerechtje gebruikte. Het is mooi om dan die’ notigheid ‘te herhalen in een aantal andere ingrediënten in je gerecht. Ik koos ervoor om boekweit te poffen waardoor het notige van boekweit heel mooi naar boven komt en het gerecht tegelijkertijd een lekker krokantje geeft. Daarnaast om een dressing te maken met pompoenpitolie.
Pompoenpitolie wordt gewonnen uit gedroogde en geroosterde pompoenpitten die vervolgens koud worden geperst. Ook hier zorgt het verhitten ervoor dat de heerlijk nootachtige smaak vrijkomt. Van een kilo pompoenpitten krijg je ongeveer 300 ml olie, vandaar dat dit best een wat duurdere olie is. Overigens niet verhitten die pompoenpitolie! Gaat de nootachtige smaak grotendeels verloren.

En nu zelf gaan experimenteren!

Dit is een heel eenvoudig basis gerechtje wat je hopelijk uitdaagt om verder te filosoferen over andere ingrediënten met een nootachtige smaak om zodoende de complexiteit van de nootsmaken te vergroten en het gerecht gelaagder te maken. Wat dacht je van boekweitnoedels of een pureetje van aardpeer? Allebei hebben ook een notige smaak maar weer op een heel andere manier. Of in plaats van de pompoenpitolie een beurre noisette die een heerlijk hazelnootachtige smaak en geur heeft. Of wat dacht je van een pesto van rucola, ook nootachtig maar op een veel frissere manier.

Ga er mee aan de slag, experimenteer en verbaas je zelf met alles wat er kan. De receptuur is voor 4 personen en zonder de beurre noisette ook geheel vegan.

Boekweit is geen graan, maar meer een vruchtje of zaadje en is dus glutenvrij.

 

Gestoomde en gebakken pompoen

1 hokkaido pompoen, zonder pitten, geportioneerd

• Zet een stoompan met water op.
• Portioneer de pompoen zoals hierboven beschreven.
• Stoom de pompoen tot bijna gaar, blijf goed voelen!
• Laat uitdampen en bak aan beide kanten goudbruin vlak voor serveren.

 

Gepofte boekweit

1 handje boekweit
1 snuf zout

• Zet een pan op middelhoog vuur.
• Verwarm en gaar de boekweitkorrels gedurende een minuut of 10.
• Pas op dat ze niet verbranden, ze mogen wel mooi bruin kleuren.
• Breng extra op smaak met wat zout.

 

Dressing van pompoenpitolie en appelazijn

3 eetlepels pompoenpitolie
2 eetlepels appelazijn
1 citroen biologisch, geraspt en geperst
1 eetlepel gembersiroop
1 goede snuf peper en zout

• Meng alle ingrediënten goed met elkaar en breng op smaak met peper en zout.