30 nov Hartige kikkererwten pannenkoekjes met gepofte worteltjes en cottage cheese
TienKookt een zalig Avondmaal met Sint Pannekoek
Sint Pannekoek
Voor stripliefhebbers – en daartoe behoor ik zeker – heeft Rotterdam-Zuid een vruchtbaar verleden. Marten Toonder, bedenker van een heer van stand Olivier B. Bommel en zijn slimme kameraad Tom Poes, werd op het Noordereiland geboren. Om dit heugelijke feit fysiek te markeren verzamelde men serviesgoed in van Eilandbewoners, brak dit in stukken en werd met de scherven een prachtig wollig aandoend mozaïek van Tom Poes vervaardigd en geplaatst op de plek waar het wiegje van Toonder heeft gestaan. Parbleu!
Martin Lodewijk, bedenker van de heldhaftige Hendrik IJzerbroot, alias Agent 327, een ijzersterke oer-Hollandse parodie op de Britse James Bond, werd ook al op Zuid geboren. Ik zie hem hier nog regelmatig rondlopen met zijn langharige, karakteristieke kop. En natuurlijk Jan Kruis, geboren in IJsselmonde, want hij is de inspiratie voor deze Nieuwsbrief. Jan, Jans en de kinderen kennen velen van u wel uit damesvermaaksblad Libelle. Hilarische en zeer herkenbare avonturen van een doorsnee Nederlands gezin. En tussen de onschuldige tekeningetjes door werden de lezers vertrouwd gemaakt met werkende moeders, anderskleurige vriendjes, hippe kapsels en bewust ongetrouwde moeders. En met Sint Pannekoek! In 1986 introduceerde Jan Kruis de legende van Sint Pannekoek.
Een Rotterdamse traditie waarbij men het leven van de heilige monnik Gerrit eert op 29 november door naast het gezamenlijk eten van deze goudgele rakkertjes je er ook eentje op je hoofd legt. Vreemd en wat vet, maar met veel navolging. Steeds meer huishoudens, studentenverenigingen en kerken doen mee. Alleen al in Groningen bakte men er onlangs 3500 op initiatief van het Nationaal Comité Sint Pannekoek. Vandaar voor vandaag een extra vroege editie zodat u vanavond of anders morgenochtend wel aan kunt haken bij deze smakelijke heiligenverering.
Roti, Tortilla, Crêpes, Dosa, Pancakes en Burrito
In elke keuken kun je wel een gerecht vinden wat lijkt op onze Hollandse pannenkoek. In de Surinaamse keuken heb je de roti. Een stevig gebakken plaat, waarvan het beslag meestal is gemaakt van gele spliterwten. Met als vulling pompoen, kousenband, spitskool en die verrukkelijke aardappelen in kerriesaus. Of de Amerikaanse pancakes. Superluchtig en lekker dik door het gebruik van bakpoeder en karnemelk. Vaak gegeten met blauwe bessen en ahornsiroop. In India bakt men dosa’s van rijst, vermalen linzen en eet men ze samen met groente, curry’s en sauzen die je spontaan doen watertanden. Natuurlijk de charmante, flinterdunne Franse crêpes, die wanneer goed gebakken, niet meer nodig hebben dan wat gezouten boter en suiker. Of de hartige Tex Mex burrito, een opgevouwen tortilla met een stevige vulling van bonen en mais opgevrolijkt met een pittige tomatensalsa.
Je eet ze dus zoet of hartig en de ingrediënten waarmee je het beslag maakt zijn ook enorm gevarieerd. Tarwebloem, boekweitmeel, gerstemeel of havermout. Maar ook de glutenvrije meelsoorten als amandelmeel, lijnzaadmeel en kikkererwtenmeel. Met die laatste gaan we een stevige, notige en hartige pannenkoek bakken!
Avondmaal
Aangezien kikkererwtenmeel soms wat klontjes bevat zeven we het kikkererwtenmeel in een kom en voegen kurkuma, komijnzaad, chilivlokken en een snufje zout toe. Als laatste een theelepeltje bakpoeder om het beslag wat luchtiger te maken. Samen met wat koud water maken we hier een stevig beslag van. Afdekken en een half uurtje met rust laten. Als hartige vulling kiezen we voor een overheerlijk gepoft worteltje uit de oven. We maken een mengsel van olijfolie, karwijzaad, gerookt paprikapoeder, citroenrasp en wat zout en peper naar smaak. We boenen de schil van de wortel goed schoon en schillen deze bij voorkeur niet daar deze veel smaak bevat. Vervolgens scheppen we ze door het olijfolie mengsel. Hop in een voorverwarmde oven en lekker poffen tot rimpelig én smaakvol! Bak ondertussen je pannenkoekjes en serveer met fris-zure cottage cheese en pittige tuinkers. Geweldig als avondmaal, maar ook als lunch!
Lieve mensen, doe die Rotterdamse Heilige Gerrit en uzelf een genoegen en hou deze traditie in ere door met Sint Pannekoek te bakken en met zoveel mogelijk rond de tafel te zitten. Dit recept is goed voor 4 zalig lekkere bordjes. Sint Pannekoek is geschreven zonder de extra ‘n’ zoals dat nu gebruikelijk is. Stamt uit vroeger tijden, vandaar.
Kikkererwten pannenkoekjes
200 gram kikkererwtenmeel
1 theelepel bakpoeder
100 ml koud water, of melk
1 goede snuf kurkuma
1 fikse snuf chilivlokken
1 afgestreken eetlepel komijnzaad
1 snuf zout naar smaak
• Zeef het kikkererwtenmeel boven een kom.
• Voeg bakpoeder, kurkuma, chilivlokken en komijnzaad toe.
• Meng goed en voeg vloeistof naar keuze toe.
• Roer tot een glad, dik beslag.
• Proef en voeg zout toe naar smaak. Let op kan best wat zout hebben!
• Dek af en laat even rusten.
Gepofte worteltjes
1 bos worteltjes, goed geboend, mèt schil!
1 afgestreken eetlepel karwijzaad
1 snuf gerookt paprika poeder
1 biologische citroen, geraspt
1 snuf peper en zout naar smaak
1 scheut lekkere olijfolie
• Verwarm de oven voor op 200 graden.
• Boen de worteltjes schoon, schil niet want de schil heeft véél smaak!
• Besprenkel de worteltjes met de olijfolie.
• Voeg het specerijenmengsel en citroenrasp toe.
• Zet in een ovenschaal afgedekt met aluminiumfolie.
• Schep zo nu en dan door.
• Pof de worteltjes 20-25 minuten in de oven tot beetgaar.
Serveren
• Leg een warm kikkererwtenpannenkoekje op een voorverwarmd bord.
• Schep hier een gulle schep cottage cheese op.
• Vervolgens de worteltjes en tuinkers.
• Draai nog wat peper of zout erover en serveer direct!