witte bonen

Verse witte bonen in pittige tomatensaus

TienLoopt door berg en dal op dit ontbijt!

 

Lake District

Na de razendsnelle Eurostar en de eveneens weergaloos rappe trein van Londen naar Lancaster zitten we nu in een boemeltje dat zich dapper noordwaarts door diepe braambossen ploegt. Drie ketende klassen scholieren keurig in uniform persen zich er nog bij. We hobbelen rustig verder met een snelheid van zeker 25 kilometer per uur en stoppen om de 5 minuten bij piepkleine, roestige stationnetjes. De eerste heuvels verschijnen golvend in beeld en overal die slingerende muurtjes opgebouwd uit kunstig gestapelde stenen. Wollige, witte schapen. Een natte zwarte hond die speelt met z’n baasje op de zanderige uiterwaarden van de Ierse Zee. Op en in elkaar gebouwde huisjes, allemaal van rode baksteen. En iedereen een tuin! Vol gebouwd met hardplastieken, kleurige kinderkastelen of houten hokken voor het konijn. Velden vol uitgebloeide koningskaarsen en rose, op springen staande balsemien. En daar doemen ze gestaag op in de verte. Grijs, rustig, onbeweeglijk en onverstoorbaar. De beloofde bergen van het Lake District als decor voor een week stevig doorstappen!

Full English Breakfast

We beginnen iedere dag met een groots ontbijt, wat de Engelsen graag een ‘cooked breakfast’ noemen. Ooit bedacht als langdurige maagvuller voor mijnwerkers maar ook uitstekend geschikt als energieleverancier wanneer je de bergen op, de dalen in gaat. En het is een hele gang. Gebakken aardappelen en sappige champignons. Eieren, gebakken of gepocheerd, lekker knapperige worstjes, vette bacon en wat stevige stukken toast. En het mooie is dat je ook overal een vegetarische versie hiervan kan krijgen. Verrassend goed plantaardig spek en, als mooi eerbetoon aan een bekende en zeer uitgesproken vegetariër, de diervriendelijke worstjes van Linda McCartney. Maar het langste loop je toch op die witte bonen in tomatensaus, boordevol koolhydraten, eiwitten en vetten. En omdat we op de tuin nu de verse witte bonen uit hun peulen kunnen halen maken we deze week onze eigen versie van deze eenvoudige, doch overheerlijke klassieker.

Verse Witte Bonen

Zet uitjes en wat knoflook zachtjes aan totdat ze lekker gaan ruiken. Voeg de verse witte bonen toe en schep goed door. Gooi er wat verse takjes rozemarijn en een blaadje laurier bij en voeg bouillon toe. Ik gebruikte tomatenbouillon, maar elke smaakvolle bouillon is goed. Breng het geheel aan de kook en draai dan het vuur zo laag mogelijk. Laat de bonen langzaam garen en zich tegelijkertijd volzuigen met alle smaken. Wanneer de bonen gaar zijn voeg je nog wat verse, fijngesneden, rijpe tomaat toe of een blikje tomatenblokjes van kwaliteit. Proef en breng verder op smaak met wat zout, pittige chilivlokken en een snufje paprikapoeder. Héél erg lekker met een geroosterde boterham. Maar ook met geroerbakte Turkse spinazie, gegrilde courgette, gebakken paddenstoelen, in boter gestoofde prei, gepofte paprika of natuurlijk dat lekkere worstje van Linda!

De receptuur is goed voor 2 stevige porties, overal mee te combineren en uitstekend geschikt voor druilerig weer. Mocht u geen verse witte bonen hebben kunt u gedroogde witte bonen weken en gebruiken, of anders gewoon uit blik.

 

Verse witte bonen in pittige tomatensaus

3 uitjes, in fijne ringetjes
3 teentjes knoflook, in z’n geheel
200 gram verse, witte bonen
300 ml bouillon
2 takjes verse rozemarijn
1 laurierblad
2 rijpe, fijngesneden tomaten of
1 blikje tomatenblokjes van goede kwaliteit
1 snufje paprikapoeder
1 stevige snuf chilivlokken, naar smaak
1 snuf zout

• Verwarm wat olijfolie in een pannetje.
• Fruit ui en knoflook heel zacht aan.
• Voeg de verse witte bonen toe en schep goed door.
• Schenk bouillon erbij en breng aan de kook.
• Draai dan het vuur laag en voeg rozemarijn en laurier toe.
• Doe een deksel op de pan.
• Laat bonen zachtjes garen en smaak verzamelen.
• Voeg tomaat bij de witte bonen en proef.
• Breng op smaak met paprikapoeder, chilivlokken en zout.
• Laat 30 minuten staan en serveer.