stampot met bal

Verrukkelijk winters stampotje mét bal!

Verrukkelijke Vorst

 

Wat een fantastische, alles wakker schuddende koude hadden we de afgelopen week! Eindelijk weer eens wantenweer! Met stevige nachtvorst en warempel ook nog wat schuchtere sneeuw die ’s nachts prachtig oplichtte in het schijnsel van de straatlantaarns! En de opwinding dat je ergens zomaar buiten op natuurijs zou kunnen schaatsen.

Redenen genoeg om zoveel mogelijk tijd buiten door te brengen en na een tintelfrisse avondwandeling heel veel zin te hebben in een winterse maaltijd. Geen salade of soep om de decemberkilo’s te laten verdwijnen, maar gewoon een stevige stamppot. Het liefst met een sappige, smakelijke bal bovenop.

Winterstamppot

Wanneer je denkt aan alle winterse groenten die er op dit moment zijn is de keuze haast te groot. Zeker in deze tijd maak je met palmkool, boerenkool, zuurkool of knapperig rauwe andijvie een stevige stamppot. Maar ook met een aardse rode biet, de groen benerfde savooiekool, winterwortel, notige pompoen en aardpeer of zoete, zacht gestoofde koolraap kan je iets prachtigs maken. En kies eens voor zoete aardappel, pastinaak of knolselderij in plaats van de traditionele pieper! Meer smaak, minder calorieën.

Na de nachtvorst zijn de spruitjes extra lekker, vandaar dat ik samen met een pureetje van knolselderij en wat kruimige aardappels m’n stamppot maakte en lekker op smaak bracht met wat gepeperde laurierboter.

Vrolijke Bal

Bovenop een stamppot hoort natuurlijk wel iets lekkers te liggen anders is het wat kaal.
In kokstermen een ‘topstukje’. De mogelijkheden om een bal zonder dierenleed te maken zijn gigantisch groot. Van vegetarisch tot plantaardig.

Deze keer maken we een instapmodel waarop u vervolgens naar eigen smaak, wens en inhoud van uw keukenkastje een persoonlijk vervolg kunt geven. Zolang je maar zorgt dat de massa niet te vochtig of melig gaat worden. Een smakelijke avontuur.

Er zijn mensen die zweren bij een basis van minutieus uitgebakken zwarte bonen in combinatie met quinoa. Of juist kikkererwten aangevuld met de umamirijke paddenstoelen. Wij kiezen dit keer voor een super simpele basis van peulvruchten. Gedroogde oranje linzen die we net beetgaar koken voor de bite en reeds gekookte bruine linzen uit blik voor de binding. Dit alles brengen we op smaak met een langzaam gefruit, geurig sjalotje en knoflook. Vervolgens kun je het mengsel verder op smaak brengen met smaakmakers naar keuze.

Mediterraan met tijm, oregano en lekker wat basilicum of je gaat de Aziatische kant op met geurige, pittige crispy chili olie en een stevige lepel miso. Ik had zin in een traditioneel balletje en voegde wat nootmuskaat, komijn en kruidnagel toe en een lik tomatenpuree voor extra umami. Alles niet te lang mengen met elkaar in de keukenmachine en er vervolgens mooie ballen van draaien die ik nog even paneerde voordat ik ze krokant bruin in de pan bakte.

Voor de onmisbare, vloeistoffelijke toevoeging vond ik nog wat ingevroren jus van knolselderij die er opperbest bij smaakte. Kom maar op met die volgende vorstperiode!

Beste mensen, dit receptje is goed voor vier stevige ballen. Ga er kloek mee aan de slag en vooral lekker experimenteren! Stamppotje naar keuze erbij en smullen.

 

Lekker bruine gehaktbal

3 sjalotjes, zonder schil, fijngesneden
5 teentjes knoflook, door de knijper
100 gram oranje linzen
100 gram bruine linzen uit blik
½ theelepel nootmuskaatpoeder
½ theelepel komijn
½ theelepel kruidnagelpoeder
2 theelepels tomatenpuree
2 takjes rozemarijn, alleen de naaldjes, fijngesneden
1 snuf peper en zout naar smaak
6 eetlepels paneermeel

• Verwarm wat boter in een pan.
• Bak hierin heel zachtjes de sjalot en knoflook aan tot lichtbruin.
• Kook de oranje linzen met wat zout beetgaar, ze behouden nog hun vorm!
• Giet af door een zeef en laat goed uitdampen.
• Gooi de bruine linzen ook in een zeef en spoel af met koud water.
• Voeg nootmuskaat, komijn, kruidnagelpoeder toe aan het ui mengsel.
• Meng goed door en voeg nu tomatenpuree en fijngesneden rozemarijn toe.
• Schep als laatste de beide linzensoorten erbij.
• Schep het mengsel in de keukenmachine.
• Pureer kort! Niet te glad maar nog met wat structuur!
• Proef en voeg naar smaak peper en zout toe, mag lekker hoog op smaak zijn!
• Schep in een kom en voeg schep voor schep het paneermeel toe.
• Verdeel het mengsel in 4 gelijke porties en draai er mooi ballen van.
• Rol de ballen door het laatste paneermeel.
• Bak rustig krokant en bruin in wat boter door ze regelmatig om te scheppen.